MOBLES D'ESTIL NEOCLASIC

ESCRIPTORI  I TOCADOR











Autor:Jean-François Oeben/ Jean-François Leleu
Període de construcció: 1721-1763/  1729-1807



Aquest escriptori tocador és molt interessant ja  no només pel seu aspecte sinó per la seva doble funció.

ESTÈTICA

El seu estil és un impàs del rococó cap el neoclassicisme ho podem veure en els següents elements:
Del rococó l'hi queden les potes cabriolé tot i que son més allargades, alguna curvatura que fa en els costats i el recarregament en l’ornamentació.
Els altres elements en canvi, son tots neoclassicistes. Començant per les potes, tot i tenir la forma cabriolé tenen aquesta peça metàl·lica al final per un reforç. La marqueteria molt acurada i de formes geomètriques, emmarca totes les sanefes i dibuixos. Un altre tret molt significatiu son els elements decoratius en forma de cintes florals o heura que pengen de la part superior del frontal i laterals.

COMPOSICIÓ I FUNCIÓ

El major interès que té aquest moble és la seva doble funció, escriptori i tocador.
Per utilitzar el escriptori em d'obrir el calaix principal que en realitat ens obre els quatre calaixos que té, aquest sens desplaça endavant i s'obre un taulell recobert d'una fina seda verda on podem escriure, més endarrere queda un petit caixetí amb un espai per la ploma i un altre de metall platejat per les tintes.
Si el que volem és utilitzar-lo com a tocador, el procediment és molt similar. Obrim el mateix calaix principal, el taulell de l'escriptori l'elevem amunt i tenim el mirall, i si elevem la tapa que ens trobem a sota ens queda un compartiment on guardar els cosmètics. Els altres dos calaixos dels laterals també els podem obrir de manera que la persona queda envoltada de calaixos.



ESCRIPTORI







Autor: Jean-François Leleu
Periode de construcció: 1774-1776



ESTÈTICA

Moble d'estil neoclàssic ja que tots els detalls que té fan una referència a les bases d'aquest estil.
Predominen les línies rectes en tot el moble, les potes rectes amb forma cilíndrica i canalets d'orats que les decoren, al cim d'aquestes trobem els quadrats emmarcats i amb un detallet d'orat en forma de flor o corona. En aquest primer calaix hi trobem una sanefa decorativa de petites roses. A sobre zona per escriure amb detalls geomètrics realitzats amb marqueteria, també trobem una petita barana que rodeja els costats d'aquesta, la seva utilitat es per que no et caiguin els objectes que es tenen a sobre a més de decorar. A continuació trobem tres calaixos verticals dissimulats amb unes pintures de llibres classificats en diferents categories segons la seva posició. emmarcant-los unes petites columnes amb unes petites cintes d’element natural. Per últim un altre pis decorat amb la mateixa barana, i un calaix decorat amb una sanefa d'orada.

COMPOSICIÓ I FUNCIÓ


Aquest  escriptori és curiós per tots els compartiments secrets que té, comencem per el calaix superior on fa el detall, aquí és on tenim primer calaix ocult. Els següents són els del centre, camuflats amb els llibres pintats, aquests tres calaixos també sobren i tenen la funció de guardar llibres. L’altre és el més prim però el més gros de tots, en el qual tenim diferents compartiments i calaixos secrets.

Comentarios

Entradas populares de este blog

COL·LECCIÓ DE MOBLES DE NÚRIA PLA ARMENGOL

GRANDESA ISABELINA VS SIMPLICITAT DE THONET